BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Piatra Bulbuci | Cheile Caprei | Cheile Glodului | Cheile Cibului | Calcarele de la Valea Mică | Poiana cu narcise din Negrileasa

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE

Capitolul 1

ÎNFIINŢAREA, SCOPUL, LIMITELE ŞI MANAGEMENTUL REZERVAŢIEI CALCARELE DE LA AMPOIŢA

Art.1. Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa, înfiinţat prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba, reconfirmat prin Legea 5/2000, este arie naturală complexă; fiind încadrat, conform Legii 462/2001 la categoria rezervaţiilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.

Art.2.
Scopul principal al Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa este cel de conservare a diversităţii geologice şi geomorfologice. De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică. Se permit activităţi tradiţionale desfăşurate de proprietarii terenurilor din zona tampon.

Art.3.
Descrierea şi harta limitelor Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa, conform studiilor de fundamentare ce au stat la baza Legii nr. 5/2000 sunt prezentate în

Anexă .
Art.4. Principalele zone funcţionale ale Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa sunt:
A. Zona cu protecţie specială, delimitată prin marcaj pătrat albastru pe fond alb, în care sunt permise turismul controlat şi activităţi de natură educativă în condiţiile stabilite de prezentul Regulament si de Planul de Management al Rezervaţiei.
În interiorul zonei de protecţie specială sunt permise numai turismul controlat , activităţi de natură educativă şi ştinţifică.

B. Zona tampon, în care sunt permise activităţi de gospodărire/valorificare a resurselor naturale cu respectarea principiilor de utilizare durabilă a acestora, în conformitate cu Planul de management al Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa.

Art.5.
Responsabilitatea administrării Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa revine Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp. În acest scop Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp elaborează planul de management prin care se realizează gospodărirea unitară şi integrată a ariei naturale protejate, urmăreşte respectarea acestuia, organizează şi desfăşoară activităţi specifice şi supraveghează toate activităţile care se desfăşoară pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa, astfel încât să se asigure îndeplinirea obiectivelor de management a rezervaţiei, în conformitate cu obiectivele de arie naturală protejată stabilite prin Legea 462/2001.

Capitolul 2

REGLEMENTAREA ACTIVITĂŢILOR ÎN REZERVAŢIA CALCARELE DE LA AMPOIŢA

Păşunat

Art.6. Utilizarea păşunilor şi fâneţelor din zona tampon este permisă doar pentru proprietari sau alte persoane pentru orice tip de animale, în condiţiile prevăzute în prezentul Regulament, cu obligaţia respectării prezentului regulamnt şi Planului de Management al acestei arii naturale protejate.

Art.7.
Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp monitorizează activitatea de păşunat în Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei si faunei din rezervaţie si pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.

Cercetare ştiinţifică

Art.8. Cercetarea ştiinţifică în Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa va fi orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului primordial, cel de conservare a diversităţii geologice şi geomorfologice.

Art.9.
Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa se desfăşoară cu avizul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp, care sprijină logistic, la solicitare şi în măsura posibilităţilor, activitatea de cercetare.

Art.10.
În cazul temelor de cercetare care necesită date/informaţii privind Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa, furnizate de Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp, se va încheia un contract cu cei care derulează tema, contract care să asigure accesul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a rezervaţiei. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra utilizării rezultatelor se stabileşte prin contract.

Turism, reguli de vizitare

Art.11. În Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa sunt permise activităţi de turism şi de educaţie, cu respectarea regulilor.
(1) Accesul/vizitarea Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa se face în baza biletului de vizitare.
(2) Valoarea biletului de vizitare se stabileşte de către Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp şi se percep de către custozii legitimaţi ai Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa.
(3) Excepţii de la plata tarifului de vizitare:
a. copii sub 7 ani,
b. voluntari care dovedesc cu adresă scrisă sau cu contract de voluntariat semnat de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp că prestează o activitate utilă rezervaţiei,
c .personalul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp
d. personalul Academiei Române,
e. membrii serviciilor Salvamont
f. personal de la alte unităţi/instituţii, cu delegaţie în interes de serviciu,
g. localnicii care deţin terenuri în Aria protejată Calcarele de la Ampoiţa
h. ghizii de turism angajaţi de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp
(4) vor achita 50% din valoarea biletului de vizitare următoarele categorii de vizitatori:
a. persoanele cu handicap, pentru care legislaţia în vigoare prevede scutirea de plata unor taxe.
b. elevi şi studenţi, dacă dovedesc această calitate cu acte legale, vizate pe anul în curs,
c. pensionarii, dacă dovedesc această calitate cu cuponul de pensie.

Art.12.
(1)
Practicarea alpinismului şi escaladei este permisă numai pe trasele amenajate şi cu echipament corespunzător de asigurare şi protecţie.
(2) Amenajarea sau modificarea traseelor de alpinism şi escaladă se poate face doar cu acordul şi sub supravegherea Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp.

Art.13.
Camparea pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa se reglementează astfel:
a. Camparea este permisă în zona tampon.
b. Săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală sub corturi este interzisă.

Art.14.
Aprinderea focului pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa este permisă doar în vetrele special amenajate în acest scop. Se vor respecta normele de prevenire şi stingere a incendiilor;

Art.15.
Regimul deşeurilor pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa se reglementează astfel:
a. este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa.
b. turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării rezervaţiei în locuri specifice.

Art.16.
Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale sau de către alte persoane.

Art.17.
Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv colectarea în orice scop, fără acordul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp, a plantelor, animalelor, rocilor şi a oricăror eşantioane de origine naturală de orice fel din Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa.

Art.18.
Colectarea de specii de floră, faună, roci şi a oricăror eşantioane de origine naturală se poate face doar cu scop ştiinţific şi numai cu acordul scris al Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp.

Art.19.
Perturbarea liniştii în Rezervaţie prin orice fel de mijloace (strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio, etc.) este strict interzisă.

Art.20.
Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, a punctelor de asigurare din traseele de Calcarele de la Ampoiţa precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

Art.21.
Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp monitorizează turismul pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra diversităţii geologice şi geomorfologice din rezervaţie şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru se impune pentru conservare.

Serviciul Salvamont

Art.22. Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp colaborează cu membrii echipelor Salvamont în acţiunile organizate pe teritoriul Rezervaţiei.

Art.23.
Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp sprijină logistic echipele Salvamont în limita posibilităţilor şi în cazuri de forţă majoră (accidente grave).

Art.24.

(1) Competiţiile, manifestările de grup de orice fel, cursurile de orice fel care presupun accesul pe teren în zona Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa şi taberele se organizează doar cu avizul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp . Pentru obţinerea avizului, programul acestor acţiuni se trimite în scris la Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp, care va emite aprobare scrisă cu precizarea eventualelor excepţii de la prevederile prezentului Regulament.
(2) Pe teritoriul Rezervaţiei Calcarele de la Ampoiţa cursurile de alpinism sau de ghizi sunt permise doar cu acordul Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp, dacă acestea sunt organizate şi conduse de instructori autorizaţi sau de instituţiile abilitate pentru ghizi. Autorizaţia va fi prezentată odată cu cererea de organizare a acţiunii.

Art.24. Finanţarea activităţilor Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp pentru activităţile desfăşurate în Rezervaţia Calcarele de la Ampoiţa se poate asigura din fonduri provenite:
a. din bugetul de stat sau al autorităţilor locale;
b. din activităţi proprii şi din sistemul de tarife;
c. din proiecte întocmite de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp sau în colaborare cu alte organizaţii/instituţii şi finanţate prin programe locale, naţionale sau internaţionale,
d. din subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii

Capitolul 3

SANCŢIUNI

Art.24. Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

Art.25
. Încălcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contravenţii dacă faptele nu au fost săvârşite astfel încât potrivit legii penale, să constituie infracţiuni.

Art.26.

(1) Cuantumul amenzilor se stabileşte şi se reactualizează periodic de către Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp, şi cu aprobarea Agenţiei de Protecţia Mediului Alba.
(2) Sancţiunile stabilite pentru încălcarea prezentului Regulament se pot aplica atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice
(3) Aplicare amenzilor se poate face de către custozii acestei arii protejate cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Art.28.
Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal jumătate din minimul amenzii.

Art.29.
Prevederile art.31 se completează cu dispoziţiile Ordonanţei nr.2 din 12 iulie 2001 aprobată şi modificată prin Legea nr.180/2002 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Art.30.
Aplicarea prezentului Regulament se face de către custozii Rezervaţiei Naturale Calcarele de la Ampoiţa. Personalul împuternicit să aplice Regulamentul îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii al căror format va fi popularizat în mass-media şi pe panourile informative de la intrările în rezervaţie.

Capitolul 4

DISPOZIŢII FINALE

Art.31. Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului prin intermediul Agenţiei de Protecţia Mediului Alba.

Art.32. Regulamentul, precum şi cuantumul amenzilor stabilite prin Hotărâre a Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp vor fi aduse la cunoştinţa publicului la toate punctele de acces şi control.

Anexa1

DESCRIEREA LIMITELOR
Rezervaţia Naturală Calcarele de la Ampoiţa se se află la marginea de sud a Munţilor Trascău, pe versantul stâng al Pârâului Ampoiţa, afluent pe stânga al Ampoiului; altitudine maximă 393 m, altitudine minimă 310 m. Suprafaţa arie protejate Calcarele de la Ampoiţa este 0,2 ha (1 ha după M. Bleahu şi colab., 1976). Zona strict protejată se restrânge la cele trei stânci calcaroase, pe care s-a instalat o vegetaţie saxicola calcofilă. Zona tampon are 4 ha şi cuprinde pajiştile dintre cele trei stânci în care este necesară ocrotirea asociaţiilor vegetale specifice din preajma rezervaţiei geologice şi în care nu se admite amplasarea de construcţii care să afecteze peisajul.